SummerTrips – cum să călătorești low-cost în România

Una dintre cele mai perpetuate idei în rândul românilor este aceea că nu poți călători decât dacă ai un statut financiar relativ bun. Copil fiind, obișnuiam să mă uit la filme în care tinerii fugeau de acasă și mergeau să călătorească în lume. Fără o sursă de venit stabilă, o viață liberă, flexibilă, spontană. Am fost încă de la prima întâlnire cu acest concept impresionat, așa că mi-am făcut o promisiune: „Când o să cresc mare, o să trăiesc la fel!”

Cum am început aventura SummerTrips?

În timp ce negura anilor nu s-a abătut încă asupra mea, am decis să fac primul pas în această direcție vara asta. Uitându-mă pe tavanul camerei la ora patru dimineața, m-am întrebat cum ar fi ca în exact o săptămână să plec în țară. Zis și făcut, mi-am ales destinațiile, perioada și am plecat timp de 20 de zile de acasă să bat țara în lung și în lat. Întreaga aventură a primit și un nume sugestiv: #SummerTrips.

Ideea de la care am plecat pentru acest proiect a fost să dovedesc că atâta vreme cât oamenii colaborează între ei și se ajută, toată lumea își poate îndeplini visul de a călători într-un mod low-cost. Astfel, în seara în care am luat decizia de a pleca, mi-am contactat cunoștințele din alte județe și i-am întrebat dacă mă pot ajut cu cazarea și orientarea în orașele unde urma să merg.

Planul inițial era următorul:

Constanța – Hunedoara (Deva, Simeria, împrejurimi) – Timișoara – Oradea – Alba Iulia – Craiova – Buzău

Totuși, așa cum de cele mai multe ori se întâmplă, planurile tind să se modifice în mod spontan. Din probleme de cazare, am modificat planul considerabil, urmând următorul traseu:

Constanța – Hunedoara (Deva, Simeria, împrejurimi) – Cluj – Baia Mare – Sighetul Marmației – Oradea – Alba Iulia – Sibiu – Râmnicu Vâlcea.

În timp ce înțeleg norocul pe care l-am avut, de a cunoaște persoane în toată țara, sunt conștient că și fără să îi cunosc și menținând pretențiile la un nivel minim, călătoria ar fi putut avea loc. Problemele principale pe care oamenii și le pun atunci când vine vorba de călătorie sunt următoarele: cazare, masă, transport.

Despre cazare și masă într-un concediu low-cost

În ceea ce privește cazarea, dacă îți dorești să călătorești o vreme, trebuie să accepți că luxul și condițiile de cazare devin mituri. Tot ce ai nevoie într-o călătorie de genul acesta e un loc unde să pui capul pe pernă și să faci un duș. Având asta în vedere, o alegere bună sunt hostelurile sau motelurile, unde prețurile sunt, în general, considerabil mai mici.

Click aici pentru a citi o poezie scrisă de călătorul nostru, în orele petrecute către noi destinații!

Masa trebuie să devină, de asemenea, o necesitate, nu o plăcere. Dacă ești genul de persoană căreia îi place să mănânce la restaurante luxoase, atunci îți vei cheltuii banii cu ușurință. Există sute de localuri unde poți mânca ieftin și la o calitate chiar bună. Sfatul meu este să faci excepții de la mâncatul ieftin doar când vine vorba de mâncare tradițională. Până la urmă, călătoriile sunt despre a întâlni culturi noi, oameni noi și, de ce nu, rețete culinare noi.

Ce situații am întâmpinat legat de transport?

Legat de transport, lucrurile devin foarte ușoare dacă ești elev sau student. Pentru că, începând cu 2020, ambele categorii sociale pot călători gratuit cu trenul de clasa a II-a. Totuși, nici aici nu scăpăm de sacrificarea comodității. De multe ori, călătoria cu trenul durează mult mai mult decât ar dura cea cu mașina, uneori și la diferențe de 10 ore (ex. Baia Mare – Sighetu Marmației, unde călătoria cu autobuzul este de 2 ore, iar cea cu trenul 12-13 ore). Totodată, întâlnești și situații în care vei fi nevoit să aștepți în gări pentru a schimba trenul câte 2 ore. Chiar să fugi cu bagajele după tine pentru că primul tren întârzie și pleacă cel de legătură. Cu toate astea, întâmplările creează amintiri frumoase de care poți râde mai târziu.

Sfatul meu pentru o vacanță tip SummerTrips

Ultimul ingredient în acest tip de aventură este să fii întotdeauna pregătit să îți schimbi total planurile. Situațiile neprevăzute sunt la tot pasul, iar spontaneitatea este un element cheie. Trebuie să ai curajul să faci lucruri fără să fii 100% sigur de rezultatul lor. Să ai curiozitatea de a descoperi tot ce e în jurul tău. Pe scurt, trebuie să devii cu timpul un călător, nu un turist.

Sper că rândurile scrise mai sus au determinat măcar câțiva dintre voi să își ia rucsacele în spate și să plece la bătut țara. Pentru aceia ce se mulțumesc cu lecturatul, în zilele următoare voi împărtăși o parte din experiențele mele de călătorie pe pagina Think-about.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!