Cum mă influențează muzica?

Majoritatea dintre noi ştim că muzica are puterea să influenţeze şi că este cea mai expresivă dintre arte. Însă câți dintre noi ne dăm seama cât de mult ne poate influența ea? Câți conștientizăm că muzica ne poate schimba starea de spirit? Că ne poate ajuta să ne amintim lucruri sau să le uităm? Că ea în sine este un catalizator pentru emoții?

Elementele de bază

Muzica are două elemente de bază: linia melodică (sau instrumentalul) şi versurile. Instrumentalul are rolul de a-l face pe ascultător atent, relaxat, concentrat, iar versurile sunt cele la care ne raportăm emoțiile; de fapt, ele sunt cele care transmit mesajul şi cele cu care rezonăm.

Muzica în raport cu sentimentele

Pentru mine muzica e un mod de a arăta celor din jur ce simt în anumite momente. Dacă sunt fericită, cei din jurul meu vor şti asta datorită melodiilor pe care le ascult. Acestea sunt în general vesele, ritmate şi te fac să vrei să dansezi. De asemenea, muzica ritmată ascultată când eşti fericit intensifică emoția pozitivă pe care deja o simți. Versurile melodiilor vesele vor aduce în mintea ascultătorului imagini pe care acesta le asociază cu fericirea. Iar în cazul meu aceste amintiri de obicei sunt cele care au legătură cu prietenii sau cu familia, ei fiind, de obicei, obiectele centrale ale fericirii mele.

Dacă sunt tristă, voi opta pentru muzică mai lentă care are versuri ce transmit tristețea sau durerea compozitorului. Inevitabil voi începe să plâng, emoția fiindu-mi intensificată, dar îmi voi da frâu liber emoțiilor. Și acestea nu vor putea deveni emoții refulate care să se adune şi să mă rănească ulterior, fiindcă le-am exteriorizat deja prin muzică, eliberându-mi sufletul de ele. De obicei, când optăm pentru muzică tristă vrem fie să uităm anumite momente încărcate cu emoții negative (de exemplu, despărțiri sau pierderea cuiva drag). Folosim acele melodii pentru a ne putea exterioriza emoțiile sau ca să retrăim momente frumoase. Însă care nu se vor mai putea repeta din diverse motive.

Muzica ajută la concentrare!

Atunci când am ceva de făcut şi acțiunea necesită concentrare, ascult muzică fără versuri, în general clasică. Astfel, crește nivelul de concentrare şi mă ajută să memorez mai uşor diverse informații. În urma mai multor studii s-a dovedit că muzica ajută la concentrare. Iar de foarte multe ori asociem informația pe care vrem să o memorăm cu o anumită parte dintr-o melodie. Unii folosesc muzica atunci când învață, alții când au de făcut curat în casă sau să gătească şi fiecare om este influențat altfel de muzică.

Citește un articol similar aici!

Muzica este acea artă care te relaxează, pe care o asculți de plăcere şi o laşi să te acapareze. Iar pe mine mă influențează în bine, mă ajută să mă concentrez şi mă ajută să îmi exteriorizez emoțiile şi starea de spirit în diverse momente. Oamenii sunt ființe complexe, deci oameni diferiți se vor raporta în moduri diferite la aceeaşi melodie. Lăsând experiența fiecăruia să interpreteze un vers într-un mod unic, întâlnit doar la un singur individ. Însă, asemenea tuturor iubitorii de muzică, mă influențează şi fizic! Oferindu-mi mereu dorința de a dansa şi de a mă bucura de fiecare zi nouă, ajutându-mă să cred că, într-un final, totul va fi bine.

Autor: Melania Petcuț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!