Pocahontas – o întreagă istorie adevărată, despre cultul amerindienilor


Poveștile ne-au marcat întotdeauna copilăria, prin simplitatea, calitatea și bunătatea acestora.
De când am fost o copiliță, adoram desenele cu prințese, însă desenul meu preferat a fost și va rămâne Pocahontas (altfel numită, Matoaka, cu semnificația de „răsfățată”). Pocahontas avea un spirit liber, zburdalnic, care m-a încurajat dintotdeauna să spun lucrurilor pe nume și să acționez puțin nefiresc față de alți copii care erau mai rușinoși sau mai introvertiți ori trebuia să îi tragă cineva de limbă ca să poată să vorbească.


Pocahontas era fiica unei căpetenii a unui renumit trib de amerindieni care a salvat viața căpitanului John Smith, înainte ca acesta să fie omorât de către tatăl ei. Până aici, nimic nu este de reinterpretat, dar în povestea redată copiilor, cei doi, John și Pocahontas se îndrăgostesc și au o viață minunată. Realitatea este cu totul alta însă, potrivit și afirmațiilor de mai jos.


Sursele din care m-am inspirat spun că, de fapt, Pocahontas era doar o fetiță de vreo 10-11 ani când vaporul coloniștilor englezi s-a intercalat cu teritoriul tribului ei, în timp ce John Smith se învârtea undeva pe la 50 de ani

Cam ciudat și greu de crezut, faptul că era un om în floarea vârstei și că ar fi existat o altfel de relație între ei, decât una de prietenie și de salvare reciprocă de la sfârșitul fiecăruia.


John Smith, liderul colonial, aflat într-o expediție alături de camarazii săi, a fost luat ca prizonier de către tatăl ei și chiar înainte execuția lui, Pocahontas a intervenit, salvându-i viața.
Acest gest simbolizează, ca fapt divers, o oarecare încurajare spre pacea dintre amerindieni și coloniștii englezi. De altfel, Pocahontas chiar a fost prima femeie care a încurajat ca această ură dintre semenii săi și englezi să înceteze.

Află lucruri neștiute despre Tom și Jerry, aici!


Bineînțeles, potrivit altor surse (care presupun o neînțelegere din partea lui John Smith), acesta n-ar fi fost fost condamnat la moarte, ci ar fi desăvârșit o ceremonie benignă și că ar fi inventat salvarea în mod direct. Ușor de mestecat și înghițit această informație, dacă ne amintim faptul că el era un bărbat de 50 de ani, aflat mereu în expediții și descoperiri de tot felul, evident, luând-o razna puțin și aberând cu mult de la realitățile care se întâmplau în jurul lui.


Multe din această poveste, care are la bază o întreagă istorie adevărată, despre cultul amerindienilor, despre curiozitățile englezilor și alte descoperiri științifice făcute, nu sunt rostite nici măcar cu o jumătate de gură.


În timp, s-au mai realizat și alte dublaje animate despre Pocahontas, dar nu atât de explicite încât să redea întreaga istorie adevărată ale acestor întâmplări.


Pe de altă parte, nici nu ar fi atât de simplă lejeritatea de a exprima lucrurile tragice și violente unor copii cu vârste cuprinse aproximativ între 7 și 12 ani.


Ar fi, și este într-adevăr oarecum păcat, ca atunci când curiozitățile copiilor se află acum doar la un click distanță, să descopere atâtea lucruri, sub alt format decât știau ei că este de fapt.

Autor: Alina Cîrtiță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!